Opis
Miód Spadziowy iglasty – właściwości:
- wykazuje właściwości oczyszczające, niwelując szkodliwy wpływ toksyn na organizmy człowieka (tytoń, alkohol)
- pomaga w przemianie materii,
- poprawia pracę nerek i serca, poprawia układ krążenia,
- zmniejsza niepokój i napięcie nerwowe
- uzupełnia niedobory energetyczne
- pomaga w chorobie płuc, stawów i układu nerwowego
- bakteriostatyczny
- działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie, antyseptycznie
- poleca się osobą przy obniżonej odporności organizmu
- zawiera potas, wapń, aminokwasy, sód,
- posiada właściwości odtruwające
- pomocny w chorobach przewodu pokarmowego
Miód spadziowy iglasty – z czego jest i jak powstaje?
Pierwszą wyczuwalną różnicą pomiędzy miodem spadziowym a najczęściej występującymi rodzajami w kuchni jest nieco mniejsza intensywność smaku i aromatu. W zapachu da się wyczuć nutę leśną i żywiczną. Przewyższa on pozostałe rodzaje pod kątem ilości biopierwiastków.
Jak zostało powiedziane na początku, omawiany produkt nie powstaje w wyniku zbierania nektaru kwiatowego, a spadzi z drzew, która jest sokiem drzewnym poddawanym obróbce przez pszczoły. Może być pozyskiwany zarówno ze spadzi iglastej (drzewa iglaste – najczęściej jest to jodłowy), jak i liściastej. Połączenie nektaru ze spadzią natomiast daje miód spadziowo-nektarowy.
W odróżnieniu od miodów nektarowych miód ze spadzi iglastej nie powstaje z nektaru kwiatów, ale właśnie ze spadzi, czyli z soku drzew, który został przetworzony przez owady. Jest to wydzielina mszyc i czerwców, które żerują na liściach i igłach drzew.
Zmianie w porównaniu z kwiatowymi miodami ulega także kolor – w przypadku spadziowych barwa jest głęboka, a w dużej mierze zależy od miejsca pobrania spadzi. Ponadto, w przypadku miodów spadziowo – nektarowych, znaczenie ma także stosunek ilościowy jednego do drugiego. W zależności od niego barwa może mieć nieco inny odcień. Jest miodem, który zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe. Jest produktem niezwykle ważnym dla zdrowia człowieka.
Jak stosować miód spadziowy?
Niezawodnie sprawdzi się przy przeziębieniach w połączeniu z cytryną i ciepłą wodą. Należy pamiętać jednak o regularności – dopiero wtedy możliwe jest zauważenie rzeczywistych efektów. Co ciekawe, miód spadziowy ulega krystalizacji nieco później niż miody kwiatowe.
Najlepszym momentem na wprowadzenie go do codziennej diety będzie z pewnością okres jesienno-zimowy – wówczas zdecydowanie łatwiej o zachorowania, zwłaszcza przy osłabionej odporności. Warto w takim przypadku zadbać o to, by zminimalizować ryzyko chorób. Miód spadziowy, zarówno iglasty, jak i liściasty, pomoże zadbać o zdrowie nie tylko podczas zapaleń, ale także przed nimi. Aktywność antybiotyczna jest na poziomie miodu wrzosowego.
Z jakich drzew jest miód spadziowy?
Miód spadziowy – cena
Jest jednym z najdroższych, jakie są dostępne w Polsce. Wynika to nie tylko z jego wyjątkowych właściwości zdrowotnych, ale głównie z faktu, iż spadź bywa bardzo słabo dostępna. Nigdy nie można być pewnym czy w danym roku uda się go pozyskać, a w niektórych regionach dostępny jest zaledwie raz na kilka lat.
Nie można go uzyskać w latach zbyt suchych ani zbyt mokrych, co wpływa na jego unikatowość, a więc i na cenę. Ile kosztuje taki smakołyk? Jest to bardzo ceniony produkt pszczeli ponieważ za 1 kg spadzi iglastej najczęściej trzeba zapłacić ponad 70 zł. Na szczęście jest wiele pasiek, które przy sprzyjających warunkach posiadają go w swoim asortymencie.
Kiedy jest spadź iglasta?
Czym jest spadź?
To inaczej sok roślinny pobrany przez owady żerujące na liściach, gałęziach i igłach drzew. Zostaje on przez nie przetworzony, a następnie wydalony w postaci płynu o słodkim posmaku (owady te nie trawią bowiem cukrów, zadowalając się białkami pobieranymi z soku), a krople osiadają na liściach.