Miód z truskawką

28,00 

Miód z truskawką to połączenie miodu wielokwiatowego z liofilizowanymi owocami truskawki. Podczas procesu liofilizacji truskawki nie tracą swojego smaku, aromatu ani wartości odżywczych dzięki czemu oferujemy w sprzedaży w pełni naturalny produkt. Miód z truskawkami może mieć szerokie zastosowanie. Można spożywać jako pyszny dżem do domowych wypieków, jogurtów czy deserów. Posiada idealnie zbalansowany smak miodu i soczystej truskawki.

2 w magazynie

Opis

Miód z truskawką – właściwości:

  • jest bogaty w cenne źródło witaminy C
  • spowalnia starzenie się mózgu
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
  • korzystnie wpływa na skórę
  • wzmacnia odporność

Kilka słów o miodzie z truskawką

Rewelacyjnie smakuje zachowując przy tym wszystkie walory zdrowotne. Oferowane produkty smakowe mieszamy na bazie wielokwiatu. Jest to naturalny produkt, o smaku truskawkowym, Świetnie pasuje do kanapki, chałki lub bułki. To doskonały wybór dla dzieci i dorosłych, prosto ze słoika. Można dodawać do owsianki, jest smaczny. To połączenie naturalnego miodu z naszej pasieki z liofilizowanymi truskawkami. Truskawka jest świetnym źródłem potasu, fosforu, magnezu, sodu, żelaza, cynku i manganu. Dodatek truskawki wzbogaca produkt pszczeli o dodatkowe witaminy zawarte w owocach – witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, E a również kwas foliowy oraz błonnik. Możesz dodać go do herbaty, używać jako słodzik w koktajlach. Gładka, puszysta konsystencja i smak delikatnie kwaskowej truskawki tworzą niezastąpiony deser. To właściwości miodu wielokwiatowego połączone z wszystkim tym, co dobrego może zaoferować nam owoc truskawki. Dlatego też polecany jest na wzmocnienie odporności, przy chorobach alergicznych dróg oddechowych, a także nadmiernym zmęczeniu. Taki niepozorny produkt smakowy dzięki takiej zawartości minerałów, witamin i biokatalizatorów, staje się całkiem potężną bronią w walce z przeziębieniem, osłabieniem i stanem zapalnym, a także doskonale detoksykuje, poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i chroni przed infekcjami. Miody truskawkowe to smak, który zdecydowanie kocha większość z nas. Dzięki dodatkowi liofilizowanej truskawki stworzyliśmy smaczny, pachnący, a przy tym naturalny produkt. Dzięki procesowi liofilizacji truskawka zachowała swoje właściwości, a w miksie z miodem wielokwiatowym na pewno będzie pyszny!

Skład:

Miód wielokwiatowy 93,5%

Truskawka liofilizowana – 6,5%

Waga produktu 400g netto

Kraj pochodzenia: Polska

Nr weterynaryjny: 18045607

W naszej ofercie znajdziecie również miód liofilizowany z żurawiną.

 

Kilka słów o liofilizacji:

Niestety, ale nie wszystkie produkty, takie jak warzywa i owoce są dostępne przez cały rok. Ich cenne właściwości odżywcze, smakowe i zapachowe są cenione przez konsumentów. Jednak wraz z obróbką technologiczną trzeba liczyć się ze stratami witamin, czy nawet barwy produktu. Dzięki zastosowaniu liofilizacji straty te mogą być znacznie mniejsze. Dodatkowo produkt będzie charakteryzować się podobnymi walorami sensorycznymi, co świeży owoc.

Co to jest liofilizacja? Na czym polega?

Liofilizacja jest znana od ponad 30 lat. Wykorzystuje się go do destabilizacji wielu rodzajów składników chemicznych. W postaci ciekłej wiele związków jest niestabilnych. Związki niestabilne są wrażliwe na temperaturę i chemicznie reagują między sobą. Te cechy determinują krótki termin przydatności do spożycia, a także wymóg specjalnego przechowywania tego produktu.

Ze względu na małą stabilizację produkt też może ulegać degradacji. Prawidłowa liofilizacja rozwiązuje powyższe problemy, przez wprowadzenie produktu
w stan zawieszenia jego aktywności. Jednak na czym właściwie to polega?

Liofilizacja wykorzystuje zjawisko sublimacji. Polega ona na bezpośrednim przejścia produktu między stanem gazowym a stałym bez przechodzenia przez fazę ciekłą. Cały proces jest przeprowadzany w niskiej temperaturze i niskim ciśnieniu. Dlatego nadaje się do suszenia związków nieodpornych na wysoką temperaturę. Związki wrażliwe na ciepło i wilgoć w efekcie tego procesu zachowują swoją żywotność. Liofilizacja, rozpoczyna się od przygotowania próbki. Następnie po sobie następują takie etapy jak mrożenie, suszenie pierwotne i suszenie wtórne w celu uzyskania produktu o wilgotności od 1-4%.

Zastosowanie liofilizacji

Liofilizacja usuwa aż do 95% wody. Dzięki temu możemy uchronić żywność przed psuciem się na długi czas. W wyniku usunięcia wody z produktu obniża się  jego ciężar. Ułatwia to transport żywności.

Wady i zalety żywności liofilizowanej

Liofilizacja ma swoje plusy i minusy. Pozytywnym aspektem przeprowadzenia tego jest między innymi wydłużenie okresu przechowywania produktu. Dzieje się to przez wyeliminowanie znacznej większości wody z produktu.

Substancje, które są podatne na utlenienie, zostają chronione w próżni. W efekcie straty składników odżywczych i zapachowych wrażliwych na ciepło zostają zminimalizowane. Zwiększa się także sterylność produktu. Nie następuje również zmiana właściwości produktu.

Za pomocą niskiej temperatury zostaje zahamowane niepożądane działanie mikroorganizmów.
Co najważniejsze, w żywności tego typu nie znajdziemy konserwantów, polepszaczy smaku czy sztucznych aromatów. Produkty charakteryzują się także lepszym smakiem i aromatem. Nie wpływa także na barwę.

Nielicznymi wadami, które można przypisać liofilizacji, jest czas utrwalenia żywności. Trwa średnio 1-2 doby. Dodatkowo jest aż 4-8 razy droższy od suszenia tradycyjnego za pomocą wysokiej temperatury.

Wpływ liofilizacji na zdrowie 

Część owoców jest dostępna najczęściej w sezonie letnim i jesiennym. Ważne jest przetwarzanie tego typu surowców w taki sposób, by zachowały jak najwięcej, cennych składników odżywczych.  Dlatego produkty roślinne poddaje się, coraz częściej liofilizacji. Uznaje się, że liofilizacja powoduje mniejsze straty związków bioaktywnych i ich właściwości przeciwutleniających.

Przechowywanie

Produkty liofilizowane wymagają odpowiedniego przechowywania w celu zachowania ich cennych właściwości. Przede wszystkim nie mogą być one wystawiane na światło, dlatego warto chować je w zacienionym miejscu. Dodatkowo zalecane jest przechowywanie produktów liofilizowanych w temperaturze chłodniczej (3˚ C).

Informacje dodatkowe

Waga400 g