Opis
Miód Nawłociowy – właściwości:
- pomaga w zwalczaniu zakażeń i stanów zapalnych w układzie dróg moczowych, kamicy nerkowej i w przypadku skąpomoczu
- stosuje się w leczeniu ran i owrzodzeń, antybiotyczny, przeciwbakteryjny
- stosujemy w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych stawów, nerek i prostaty
- dzięki sporej zawartości glukozy pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego, poprawia ukrwienie żył kończyn dolnych
- pomaga w zwalczaniu kamicy nerkowej
- działa moczopędnie i żółciopędnie, wspomaga układ moczowy
- stosowany podczas problemów z nadciśnieniem tętniczym,
- dzięki zawartości flawonoidów (kwercetyna i rutyna), miód nawłociowy wzmacnia naczynia krwionośne, zawiera kwasy organiczne
- miód nawłociowy poleca się na przeziębienie,
- zawarte w nim garbniki łagodzą stany zapalne, zawiera substancje bakteriobójcze
Nawłoć pospolita – kilka ciekawych rzeczy:
Jest bardzo cenną rośliną zarówno dla pszczelarzy, jak i dla pszczół. Roślina ta opanowała tereny Małopolski i Podkarpacia. Pomimo, że jest cenną rośliną miododajną, to przez rolników jest uznawana za chwast. Roślina ta kwitnie na przełomie sierpnia i września, aż do późnej jesieni, dzięki czemu w ulu jest zapas pokarmu dla pszczół na zimę. Miód powstaje z nektaru nawłoci pospolitej – rośliny potocznie nazywanej mimozą, złotą rózgą lub złotą dziewicą. Ten rodzaj miodu szybko ulega krystalizacji, przybierając z płynnej konsystencji kremową
Niezwykłe właściwości
Oprócz niezwykłych walorów smakowych miód nawłociowy odznacza się wieloma właściwościami odżywczymi. W stanie płynnym ma zazwyczaj jasnożółtą barwę, jednak dość szybko się krystalizuje. Zmienia wtedy kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja robi się kremowa. Posiada dość słodki smak. Można w nim wyczuć delikatną kwasowość. O walorach smakowych tego rodzaju miodu decyduje także łagodny posmak goryczy, sprawiający, że może on znaleźć wiele ciekawych zastosowań kulinarnych.
Miód z nawłoci w kuchni
Miód nawłociowy będzie doskonałym produktem w domowej spiżarni. Dzięki jego niezwykłym walorom smakowym możemy zaskoczyć rodzinę lub znajomych. Ponieważ szybko i drobno krystalizuje, idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Miód z kwiatów nawłoci można dodać także do płatków owsianych, co zdecydowanie podniesie ich walory smakowe. Co więcej, nad ranem miód z nawłoci zmieszany z wodą, może skutecznie dodać energii. Warto też słodzić nim herbatę bądź koktajle, ponieważ zawiera on cukry proste, które są lepiej przyswajane przez nasz organizm.
Wzbogacenie naszego menu o ten rodzaj miodu, może wpłynąć pozytywnie nie tylko na kondycję fizyczną, ale również psychiczną. Kiedy po ciężkim dniu w pracy otworzymy słoik miodu, poczujemy zapach lata, co zdecydowanie poprawi nastrój każdego. Słoiczek miodu nawłociowego, może być świetnym pomysłem na prezent.
Ciekawe zastosowania miodu nawłociowego – właściwości lecznicze
Nawłoć jest rośliną zalecaną jako środek odtruwający. Podobnie działa miód z tej rośliny wspomagając usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Miód nawłociowy mogą również spożywać osoby narażone na stres lub duży wysiłek fizyczny. Stosowanie miodu nawłociowego bezpośrednio na skórę może ją ujędrnić i poprawić jej wygląd. Świetnie sprawdzi się jako składnik maseczki na włosy lub twarz. Maska miodowa na twarz może poprawić jej kondycję, oczyścić cerę, i pomóc w zredukowaniu zmarszczek. Cera będzie wyglądać dzięki temu młodziej i promienniej. Nektar życia to często spotykana nazwa miodu nawłociowego. Silne antybiotyczne właściwości miodu nawłociowego przysparzają mu wielu wiernych zwolenników.
WARTO WIEDZIEĆ
- Miód nawłociowy posiada szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych,
- Jeszcze kilkanaście lat temu był rzadkością, dziś coraz popularniejszy, szerzej dostępny,
- Szybko chłonie zewnętrzne zapachy, dlatego zamykany go szczelnie,
- Z uwagi na dużą aktywność biologiczną, przechowujemy go w stosunkowo niskich temperaturach, bez dostępu do światła dziennego,
- Niesamowite walory smakowe sprawiają, że świetnie nadaje się jako dodatek do pieczywa i wielu potraw. Spełnia również rolę zamiennika cukru, jako składnik napojów, czy deserów.
- Miody nawłociowe stosuje się jako składnik napojów elektorlitowych, skutecznie zastępujących chemiczne odpowiedniki. Nie ważne, czy pobudzi nas z rana, czy doda energii po intensywnym treningu, ważne, że zrobi to dobrze.