Opis
Miód Faceliowy właściwości:
- działa ochronnie na wątrobę (tak jak słonecznikowy)
- pomaga przy problemach z wrzodami żołądka i dwunastnicy
- wzmacnia organizm po ciężkiej pracy fizycznej
- pomaga przy zapaleniu górnych dróg oddechowych oraz przy leczeniu astmy oskrzelowej
- podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, a także nadciśnieniu tętniczym
- pomaga przy przeziębieniu
- obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, herbaty oraz kawy
- leczy choroby układu pokarmowego, infekcje
Facelia – Raj dla pszczół
Facelia błękitna (Phacelia tanacetifolia Benth.) to królowa roślin miododajnych, jest rośliną uprawną, stosunkowo łatwą i wdzięczną w hodowli. Należy do najlepszych roślin miododajnych, dlatego pszczoły odwiedzają ją bardzo chętnie, przez cały dzień, a nawet po zachodzie słońca. Nic dziwnego, skoro facelia nektaruje równie efektywnie niezależnie od warunków pogodowych, a do tego charakteryzuje się krótkim czasem wegetacji, dzięki czemu może być wysiewana w różnych terminach i zakwitać w pożądanym przez pszczelarzy lub rolników czasie. Kwitnie i nektaruje obficie, zapewniając pszczołom nadmiar pożytku, a pszczelarzom spokój i gwarancję regularnych zbiorów z pasieki. Szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę, że ostatnie sezony miodowe w Polsce, obfitowały zazwyczaj w małe zbiory i spore rozczarowania. Miód faceliowy jest dobrym zamiennikiem miodu Manuka, który może być drogi i trudny do znalezienia.
Jaki jest smak i aromat miodu faceliowego?
Dostępność i powszechność miodów z kwiatów facelii jest oczywiście istotnym czynnikiem ich popularności. Większości zawdzięcza swój zapach, nektarom kwiatów, z którego powstają. Nie inaczej jest w przypadku miodu faceliowego i delikatnego kwiatowego aromatu, przywodzącego na myśl fioletowe pola facelii. Smak jest równie delikatny, jak jego aromat. Przyjemna słodycz o intensywności podobnej miodom akacjowym, miesza się z lekką nutą kwaskowości, tworząc subtelne połączenie, którego nie powstydziłby się najlepsze polskie miody. To dlatego miód faceliowy jest jednym z moich ulubionych. Jego walory smakowe stawiają go na równi z miodem malinowym. Ma subtelny, lekko kwaskowaty (chociaż nie jest to bardzo wyczuwalne) smak. Przypomina wyglądem miód rzepakowy, ale jego smak i aromat jest bliższy miodowi akacjowemu
Barwa i konsystencja miodu faceliowego
Proces krystalizacji przebiega bardzo szybko, bo zazwyczaj w przeciągu 1-3 miesięcy od zbiorów. Krystalizacja jest naturalnym procesem, który zachodzi we wszystkich miodach polskich i nie wpływa negatywnie na ich właściwości prozdrowotne. W stanie płynny przyjmuje zazwyczaj jasnożółtą barwę. Po krystalizacji zmienia konsystencję na kremową po czym znacząco jaśnieje.
Miodowy przysmak dzieci
Prawda jest taka, że miody faceliowe, zaraz po malinowych i rzepakowych, należą do ulubionych dziecięcych smaków. Ich łagodny lekko kwaskowy smak, oraz delikatna kremowa konsystencja sprawiają, że rodzice sięgają po nie często i chętnie, łącząc z deserami, płatkami śniadaniowymi, czy pieczywem. To oczywiście również naturalny słodziki i idealna alternatywa cukru, którym słodzimy napoje czy potrawy.